Menu

'Een vaste baan is voor iedereen hier het einddoel'

26-09-2016

HEIJEN | Een plek waar werkelijk iedereen samenwerkt - van iemand met een geestelijke beperking, vluchteling, cliënten vanuit de reclassering tot hoogopgeleide werkzoeker - lijkt misschien een utopie. Je denkt misschien 'dat gaat nooit goed samen'. Toch is het de werkelijkheid bij INTOS in Heijen. Directeur Jan Noij vertelt trots over deze 'melting pot'.

 

Door Patricia de Ryck

Jaren geleden vonden ze dat zelf ook spannend. "De heterogeniteit die je hier tegenkomt, tref je nergens anders. Maar het werkt juist heel goed. Iemand met een verstandelijke beperking, zoals het downsyndroom, is bijvoorbeeld goudeerlijk en houdt je onbewust een spiegel voor. Tegen iemand met een taakstraf, zal hij of zij gewoon zeggen 'wat doe je raar'. Die persoon reageert daar minder heftig op, omdat iemand met een beperking het zegt. Maar het zet 'm wel aan het denken. Bij de bushalte staan mensen van verschillende pluimages te kletsen; die zouden elkaar anders nooit hebben gesproken. Dat is voor ieder zo ontzettend leerzaam."

Leeraspect Juist dat leeraspect is bij INTOS ook belangrijk. Manager Arbeidsontwikkeling Paul van der Mee legt uit: "Mensen met een bepaalde afstand tot de arbeidsmarkt hebben grote behoefte aan routine en een geregeld leven waarin ze iets kunnen maken of betekenen. Vaak wordt er dan gedacht aan mensen met een verstandelijke, psychische of lichamelijke beperking, maar de groep die bij ons terecht kan is veel breder. Denk aan mensen met een bijstandsuitkering, mensen die – via het UVW of hun werkgever – een re-integratie proces dienen te doorlopen, werkzoekenden, maar ook aan iemand die een taakstraf moet volbrengen of een vluchteling die graag wil integreren."

Alle kansen "In ons bedrijf in Heijen hebben we verschillende afdelingen waar we orders vanuit het bedrijfsleven verwerken. Daarnaast detacheren we onze mensen ook bij bedrijven en instellingen in de regio. Dit vullen we aan met sollicitatie- en empowermenttrainingen. We schaven de werknemersvaardigheden bij en helpen met het zoeken naar een baan. Het vinden van een vaste baan is namelijk voor iedereen het einddoel", vertelt Noij.

Door wijzigingen in de wet- en regelgeving die vanuit de politiek worden opgelegd – zoals de invoering van de Participatiewet – dient INTOS flexibel te zijn. Van der Mee: "Zo bieden we steeds meer werk aan op hoger niveau, maar we hebben voor vluchtelingen ook duale projecten. Enerzijds kunnen ze bij ons de verplichte inburgeringscursus met taaltraining volgen en aan de andere kant bouwen ze met cursussen ook hun arbeidservaring en vaardigheden op. Uit de praktijk weten we dat men zo veel sneller de taal leert."

Verbinden INTOS is de spin in het web als het gaat om het leggen van verbindingen tussen werknemers en werkgevers. "Het is geweldig om mensen te kunnen helpen bij re-integratie en ze te ondersteunen bij het vinden van passend werk. Daar doen we het voor", besluit Noij.


Vorige pagina