Menu

Voedselbank

25-09-2014

De voedselbank Limburg-Noord heeft sinds augustus 2012 een dependance in Gennep die bemand wordt door 6 vrijwilligers, namelijk Tien, Frans, Frits, Jan, Piet en Elly. Maar hoe is het reilen en zeilen om zo’n voedselbank heen?

De week start op donderdag met het inzamelen van producten. Dit wordt gedaan met een busje van INTOS dat voor ons op donderdag beschikbaar is en door INTOS wordt bekostigd. Met deze bus gaan twee personen, Tien de chauffeur en Frans of Frits langs bij diverse winkels, intussen gaat Jan aan het werk bij Jan Linders en Supercoop, zodat op twee plaatsen tegelijkertijd gewerkt wordt, dit doen we omdat anders teveel tijd verloren gaat. Als Tien en Frans of Frits hun route hebben gehad gaan ze de producten ophalen die Jan inmiddels heeft ingepakt. Vervolgens gaat Frans naar huis wegens andere verplichtingen en komt s' middags weer terug voor de uitgifte van de kratten,

Tien en Jan gaan verder naar diverse winkels. Als de producten allemaal verzameld zijn, wordt het naar Venray gebracht. In Venray worden de producten verdeeld over de kratten van de klanten. Als de kratten gevuld zijn, worden deze door Tien en Jan naar Gennep gebracht waar ze door de vrijwilligers onder de Voedselbankklanten verdeeld worden. Er worden producten opgehaald, bij Jan Linders, Supercoop, Albert Heijn, Spar in Milsbeek en de Molenhoek en natuurlijk Bakkerij Arts. Ook seizoensproducten, zoals verse bonen, courgettes, pompoenen, enz. worden bij verschillende plaatselijke boeren opgehaald.

Even over de accommodatie, die we mogen gebruiken. We hebben een prachtig nieuw gedeelte gekregen, binnen INTOS, waar we wekelijks onze uitgifte mogen verzorgen van de voedselpakketten voor Gennep en omstreken waarvoor onze hartelijke dank. Ik kan maar niet genoeg benadrukken hoe fijn het is om de steun van INTOS te hebben. Het is een gedeelte van het magazijn waar we de uitgifte doen. Iedere krat heeft een familienaam, zodat de vrijwilligers zien, welke krat bij welke personen hoort. Deze krat is voorzien van diverse producten soms ook voor verzorging of huishouden. Iedere week zijn er andere producten beschikbaar die dan in Gennep worden toevoegen.

Iedere donderdagmiddag komen dan onze klanten hun krat met levensmiddelen ophalen. De klanten bestaan uit mensen die door onvoorziene omstandigheden (bijvoorbeeld werkeloosheid, scheiding, schuldsanering) in deze (hopelijk tijdelijke) moeilijke situatie zitten, en zo gesteund worden in deze zware tijd. Ook zijn er geregeld leuke uitjes voor de klanten, zoals naar Toverland, en een Ladysnight voor de dames. De mensen proberen er ondanks hun problemen het beste van te maken. Het wekelijks ophalen van het voedselpakket is ook een sociaal gebeuren. Er worden ook leesboeken weggegeven, die ons gratis beschikbaar gesteld worden, dit alles draagt bij aan een ontspannen sociaal gebeuren.

De Voedselbank Gennep en omstreken is binnen 2 jaar erg gegroeid. Het aantal klanten is verdriedubbeld en groeit nog steeds. De behoefte aan de voedselbank Gennep en omstreken zal blijven bestaan. Wij, de vrijwilligers van de voedselbank Gennep en omstreken, zijn ontzettend blij met de accommodatie bij INTOS. Wij bedanken INTOS en de medewerkers van de kantine en het magazijn, die dit hele gebeuren tot een succes maken.

Tien, Frans, Frits, Jan, Piet en Elly
Vrijwilligers voedselbank Gennep e.o.


Vorige pagina